Friday, January 26, 2018

Povesti de pe IPul meu

Nu vorbesc aproape niciodata despre munca mea. Spre deosebire de altii, care au ca subiect preferat povestitul intramplarilor, supararilor, rarelor bucurii pricinuite de jobul lor, eu nu gasesc prea multe lucruri de povestit despre al meu. Poate din cauza ca, derulandu-se exclusiv online, explorand o nisa ingusta, colaboratorii si clientii nu au mereu un chip, ci doar un nume echivaland cu un cod, iar depersonificarea asta face ca legaturile care se creaza intre cei ce se constituie parti ale unui contract sa nu fie puternice, sa nu evolueaze catre un nivel personal, ci sa urmeaze doar un tipar sec de business, cu discutii tehnice specifice nisei, cu formulari politicoase dar standardizate, cu situatii nu mereu banale, dar care isi pierd farmecul daca incerc sa le scot din fagasul lor si sa le expun unui auditoriu divers, care nu are multe in comun cu domeniul din care ele provin.

Azi voi renunta la consecventa cu care imi tainuiesc activitatea. Va voi spune doua povesti. Independente in esenta lor, indepartate in timp, dar legate totusi intre ele printr-o serie de coincidente (Jung le-ar numi "sincronicitati"). Despre modul in parte norocos, in parte inspirat in care mi-am "agatat" cei mai prolifici doi clienti.

Prima poveste e de prin 2010. Abia mijeam ochii in lumea freelancing-ului, cand ni se ofera ocazia sa lucram cu un anume Jason. Omul, unul dintre primii nostri clienti, avea la randul lui 3 clienti pe care probabil ii storcea de bani buni si cauta pe cineva pentru a face outsource ieftin. Imi aduc aminte perfect bugetul oferit: 150 USD. Chiar si pentru nivelul nostru demn de mila, era un contract mic, cu atat mai mult cu cat aveam de munca pentru 3 site-uri. Am incercat sa negociez ceva in plus, oferindu-i un pachet pentru o valoare nitel mai mare, dar omul se tinea bățos de planul lui de negustor cinstit: maximizarea profitului, sa incaseze mult si sa plateasca ieftin. Astfel ca ochii i-au sclipit si a vrut pachetul asa cum i-l ofeream, nimic mai putin, dar pentru cei $150 din oferta. Take it or leave it. Intamplarea asta gasindu-ne la stadiul de larva in procesul nostru de metamorfoza in lumea business-ului, am fost nevoiti sa acceptam termenii asa cum ni se ofereau. Incepem, deci, relatia cu o mica nemultumire. 

Trecem noi la treaba, tra la la, bla bla bla, 1,2,3...9, e gata, inainte de deadline! Ii prezint niste rapoarte cu munca derulata. Tacere. Trec cateva zile, ce faci Jason, e totul bine? Nimic. Silence. Mai trece putin timp, Jason, esti bine cumetre, ce e cu tine, ti s-o fi aplecat de la ceva, ia de te cauta la vreun felcer sa nu te prapadesti, ma baiatule. Cu munca noastra e totul ok? Iar nu primesc raspuns. Eheee ma frate-miu, nu e a buna. Asta ne țepuieste. Aveam banii in escrow-ul platformei unde ne derulam colaborarea, dar nu voiam sa ajungem la arbitraj si la greutati de astea, nu trecusem niciodata prin ele. Mai trec cateva zile, timp in care ne intrebam ce e de facut, cand, vorba Robotzilor, hop o maslina, poc o basina, tzop o magie rostita-n surdina, apare omul nostru. Foarte suparat, ca munca noastra nu a fost de calitate, ca nu i-am respectat cerintele, ca el nu plateste pentru asa ceva si va apela la arbitrii platformei pentru a isi lua banii inapoi, ce sa mai, eram acuzati de inalta tradare si riscam ani grei de temnita. 

In momente ca astea, destinul iti pune in fata niste optiuni. Drumul meu se despartea in 3 carari. Prima, si cea mai evidenta, era sa pornesc pe calea razboiului. Fiind deja nervos la randul meu, stiind ca nimic din ceea ce spunea nu e adevarat, ca facusem o treaba buna, livrand exact ceea ce promisesem, ca avusesem o comunicare buna si constanta pe parcursul muncii, ca stia ce faceam si cum faceam, in plus mai si acceptasem un pret diminuat, tentatia sa incep sa ii strig in obraz toate astea era ispititoare ca statul pe facebook in timpul serviciului. Dreptatea era de partea mea si aveam tot dreptul sa ii cer socoteala pe un ton imperativ. Ba chiar puteam impringe proiectul catre arbitraj si, avand o pozitie pe care o consideram sigura, sa las o terta parte sa ne decida dreptatea. A doua carare era cea a resemnarii. Stiind ca avea controlul banilor si al feedback-ului pe care ni-l putea acorda, puteam avea nesansa sa primesc banii dar si un review de toata jena, care sa ne strice imaginea pe platforma aia pentru mult timp. Asa ca ma puteam resemna, sa admit ca avea dreptate si nu facusem o treaba buna, sa incerc sa obtin macar o parte din bani sau sa renunt la toti, in schimbul promisiunii ca nu imi va acorda un calificativ slab. Inteleptul ar denumi asta "renuntarea la un beneficiu imediat pentru o perspectiva mai favorabila" :)

Stand sa chibzuim ce e de facut, explorand optiunile, au trecut cateva ore si firea mi s-a mai domolit. Ratiunea si a gonit furia si a lasat sa se intrevada o a treia varianta, cea a diplomatiei. Am hotarat sa imi sustin cauza intr-un mod ferm, dar nu agresiv si nici resemnat, folosind o argumentatie solida si un ton demn, nu invective si nici rugaminti. I-am facut o demonstratie concisa despre cum livrasem ceea ce promisesem, ce el aprobase, in timp util, functional, departe de problemele pe care el le semnalase. Ii ceream respectuos sa imi semnaleze greselile si daca ele existau, ne vom folosi toata energia spre a le rezolva. Nicio referire la bani, nu voiam sa par ne-profesionist. Spre marea mea surpriza, in urma mesajului meu, Jason al lu' tata-sau mi s-a reinfatisat cu o mina rusinata, ingaimand niste scuze pe care nu le-am crezut, cum ca de fapt angajase 2 echipe pentru munca asta si confundase munca noastra cu cea a celorlalti, care chiar era praf. Iar ceea ce am livrat noi e ok. "Am vrut sa obtin ceva munca gratis", urla el mut. E ok, sunt convins ca asa a fost, da, noi suntem "hailanti", ai buni. "Stiu batrane, te-am mirosit, nu ti-a mers de data asta, sorry", ii raspund eu dar n-o zic. Vazand cum revenim la liman, nu mi-am mai batut capul si i-am acceptat varianta fara alte discutii, omul a acceptat munca, a platit, salut, salut! Ne-am despartit prieteni si am parut sau chiar am fost fericit ca o rezolvasem cumva, fara sa ma apuc la cearta sau sa imi recunosc vreo vina imaginara, precum fusesem initial tentat sa fac.

Pana aici nimic special, business as usual. Lucrand cu foarte multi clienti, intalnesti toate tipologiile umane, in majoritate sunt oameni cum-se-cade, insa unii, putini, sunt etern nemultumiti, nu o scoti la capat cu ei si ajungi sa muncesti degeaba. Partea interesanta e ca la cateva luni distanta, primesc un email de la o companie marisoara din US, prin care isi aratau interesul pentru anumite servicii pe care ar dori sa le externalizeze si sa le transfere (cate cuvinte pentru a evita englezismul "outsource") catre noi. Sunt incantant, va foarte multumesc, dar cum ati ajuns la noi? Pai v-a recomandat un colaborator de al nostru, Jason X. Da, acelasi Jason care ne mancase ficatii cu putin timp in urma, care ne-ar fi muncit ca pe magari pentru ca apoi sa nu ne plateasca fantastica avere de $150, ne-a recomandat companiei cu pricina, cu care am inceput o colaborare prodigioasa in toate aspectele, inclusiv in termeni financiari. Abia azi, dupa atatia ani, avem un alt client care se pregateste sa depaseasca sumele frumoase pe care le-am obtinut in urma colaborarii cu ei. Care colaborare, tinand cont ca ne aflam in perioada noastra de inceput, a venit ca o reala gura de oxigen si ne-a dat avantul necesar pentru a ne continua activitatea, calcand mai sigur pe nisipurile miscatoare ale lumii freelancing-ului si, in final, a reusi acolo.

M-am intors la Jason imediat dupa ce am stabilit contactul cu oamenii aceia si i-am multumit sincer pentru recomandare. M-a "cuplacerit" si mi-a multumit la randul lui pentru felul corect si demn in care ma purtasem atunci cand el a gresit fata de noi, la contractul derulat impreuna. A fost suficient pentru a isi forma o idee clara despre cum ne descurcam in situatii limita si, in esenta, despre profesionalismul nostru. M-am intrebat adesea cum s-ar fi desfasurat lucrurile daca as fi cedat impulsului de a ma certa cu el sau a trimite proiectul catre arbitraj. Cu siguranta impresia lui ar fi fost alta si cu greu e de crezut ca ne-ar fi recomandat mai departe.

A fost doar prima din multele mele experiente cand diplomatia m-a scos din bucluc, cand, alegand strategia asta am solutionat probleme care pareau irezolvabile, ci doar niste drumuri infundate. Azi, dupa ceva experienta acumulata, pare simplu si evident ca asta e calea de urmat in astfel de situatii, insa atunci, in amurgul formarii mele, a fost doar o masura a inspiratiei de moment.

A doua intamplare se petrece la inceputul lui 2016, nici nu ma dezmeticisem bine dupa ce duhul bahic se pogorase asupra mea in perioada revelionului ca ma pomenesc contactat de o fatuca de la antipozi, Kelly. Aplicasem la contractul propus de ea si se arata interesata de o colaborare. Ok Kelly, nu ne-am apucat inca de munca si il cam imit pe Celentano cand incerc sa vorbesc, dar hai sa ma concentrez putin asupra ta. Mi-a dat mai multe detalii despre nevoile ei, am luat la cunostinta, i-am prezentat o analiza a situatiei si un sumar cu ceea ce puteam sa facem pentru ea, pretul cerut pentru munca noastra si cam atat. Faceam asta pentru multi altii care se aratau interesati, dar, dupa ce vedeau detaliile si pretul, majoritatea se facea ca ploua. Conversia clientilor era suficient de slaba incat sa nu am asteptari deosebite pana ce nu se aratau interesati si in faza a doua, "apres prix" :)

Am uitat-o repede pe Kelly. Cativa prieteni ne invitasera la cabana lor la munte, unde petrecusera revelionul. Trei oameni decisesera deja sa mearga, iar cu mine se umplea masina. In mine statea puterea sa fac din triunghi, dreptunghi. Urmau si zilele de weekend, deci nu mi-ar fi trecut prin minte sa refuz o bulgareala sanatoasa in mijlocul unei gasti mari. Atat ca soarta avea altceva pregatit pentru mine. Fata balaie din emisfera australa a revenit cu un mesaj in care imi comunica pe scurt ca era de acord cu ceea ce ii propusesem, doar ca voia sa ne si auzim cu voce, ca un ultim stagiu de verificare inainte de a incepe. "Ok, se face, luni ma intorc si discutam". "Am putea totusi sa nu asteptam pana luni? E urgenta si as vrea sa aleg pe cineva clar in weekend-ul asta, iar luni sa putem incepe lucrul efectiv". AAARGH! Nu suport sa ma pregatesc mental pentru ceva (placut), precum o iesire la sfarsit de saptamana, iar apoi sa se faca tandari planul. Pana imi reconfigurez programul ma incearca un sentiment de dezamagire, pe care il traiam si acum. Ce sa fac?

Refuzasem in trecut mici contracte si din cauze mai putin importante, astfel ca mi-a trecut si atunci prin minte sa ii zic ca imi pare rau, dar nu se poate in conditiile astea, daca putea astepta pana luni ok, altfel... de munca voi mai avea eu parte cateva zeci de ani in viata asta. "Mi-a parut bine pentru conversatie, succes mai departe!" Veneam insa dupa un Decembrie slab si intram intr-un Ianuarie incert dpdv al volumului de munca si, cum tocmai imi cazuse o vrabiuta in mana, parca nu i-as mai fi dat drumul. CEO-ul miniatural de pe umarul drept l-a impuns cu furca-trident pe sibaritul care imi soptea dulce in urechea stanga, neocortexul a preluat controlul de la nucleul amigdalian si m-am trezit zicand "Ok Kelly, we can schedule a Skype call tomorrow (sambata)".

Raul fusese infaptuit, i-am uns cu mir pe prietenii care plecau sa dea o crancena batalie cu paharele de vin fiert, le-am urat in gand sa ii ia frigul si raul de altitudine si am ramas sa sparg monotonia unui weekend in oras cu avatarul fatucii de la sud de Melbourne. Convorbirea a durat cateva minute doar, era o simpla formalitate (pentru atat am ratat eu tot we??), decizia de colaborare fusese luata deja, doar ca dorea sa imi auda graiul meu melodios pentru a intari sentimentul ca luase decizia cea buna.

Luni am inceput. Vineri, 2 ani mai tarziu, constat ca a dvs Kelly s-a dovedit a fi un partener de business excelent intru totul, ca personalitate, atitudine, profesionalism, volum de munca trimis etc. Relatia cu ea ne-a lasat posibilitatea sa tinem stindardul sus in perioade tulburi, cand lucrurile nu mergeau cum ne-am fi dorit, si ne-a adus o satisfactie in plus in tot restul timpului. Am lucrat cu zeci, poate sute de oameni in anii astia si putini au potentialul de a ajunge clienti cu care sa poti colabora pe termen lung. Dintre cei care trec de primul ciur, doar unul poate deveni cel mai bun. Cum as fi putut sa banuiesc eu atunci ca ea, cea aproape refuzata pentru 2 zile de lancezeala frivola, era aleasa sortilor? A fost rodul norocului pur si a unei minime inspiratii.

M-am intrebat de multe ori cati Jasoni si cate Kelly am ratat in toata activitatea mea, din varii motive. Poate ca, vreodata, cand am incheiat o relatie de business intr-o nota mai tensionata, am gonit un jason. Si cand am considerat ca o munca nu merita inceputa cu vreun nou client, am indepartat o kelly. Nu am insa niciun regret. Povestile pe care nu le traiesti nu iti apartin. Tu doar netezesti altora calea prin care isi implinesc propriul destin. Dupa cum ne povatuia Steve Jobs, ce avem noi de facut este sa privim viata noastra in retrospectiva, sa vedem punctele de inflexiune si sa le unim. Ce rezulta e destinul nostru.

No comments:

Post a Comment

Ziceti si voi ceva